Anpassad gymnasieskola
Anpassad Gymnasieskola är till för ungdomar som har en intellektuell funktionsnedsättning eller en förvärvad hjärnskada. Utbildningen är förlagd över 4 år.
Anpassad Gymnasieskola vänder sig till ungdomar som har slutat anpassad grundskola och inte har förutsättningar att klara gymnasieskolans betygskriterier på grund av intellektuell funktionsnedsättning eller en förvärvad hjärnskada. Utbildningen är förlagd över 4 år.
På anpassad gymnasieskola kan man läsa ett nationellt- eller individuellt program. ett nationellt program är inriktat mot en eller flera branscher, man läser ämnen och genomför minst 22 veckor av sin utbildning i form av arbetsplatsförlagt lärande – APL. APL innebär att man befinner sig på en arbetsplats och utvecklar kunskaper kopplad till den utbildning man går, ungefär som när man praktiserar.
Utbildningen på ett individuellt program består av en kombination av sex olika ämnesområden. Varje elevs studieplan kan skräddarsys utifrån behov och intressen. Målet för utbildningen är att nå kunskaper som gör det möjligt att på ett självständigt och aktivt sätt kunna bestämma om sin vardag och delta i samhällslivet. Elever som studerar på ett individuellt program har ibland praktik.
Det är hemkommunen som bedömer om en elev har rätt att gå anpassad gymnasieskola och om man ska söka nationellt eller individuellt program.