Estetiska – Bild & form

Här på det Estetiska programmet går du ett högskoleförberedande program där du samtidigt får utveckla ditt stora intresse - bild och formgivning.

Du får lära dig att använda olika tekniker och material, såväl med händerna som digitalt. 

Du kommer att utveckla din förmåga att uttrycka dig i måleri, formgivning, grafik, fotografi, kommunikation och digitala bilder. Exempelvis hur du får fram skuggor, ljus, djup och liv i din konst och dina bilder.

Kurserna innehåller tillsammans olika uttrycksformer som måleri, formgivning, grafik, fotografi, kommunikation och digitala bilder.

Med kurserna Digitalt skapande och Fotografisk bild lär du dig inte bara hur du hanterar en systemkamera, utan även hur du tar mer effektfulla fotografier, hur du får bra ljus i dina bilder, hur bilder väcker intresse, hur du skriver ut dem i så bra kvalitet som möjligt och hur du redigerar och retuscherar dem. Dessa kurser är helt digitala och du lär dig också att göra bildeffekter. Arbetet görs med ritplattor, Photoshop och Adobe Lightroom. 

Utbildningen är både teoretisk och praktisk och du ges möjlighet att utveckla din förmåga att kommunicera och uttrycka dig genom olika konstformer.

Du kan även bredda din behörighet till vidare studier genom att läsa behörighets- och meritgivande kurser inom Matematik, Engelska, Naturkunskap och Moderna språk.

Efter studenten

Estetiska programmet ger dig behörighet inom många områden och dina valmöjligheter är stora. Fält som du bland annat kan studera vidare inom är estetiska ämnen, sociologi, psykologi, pedagogik och beteendevetenskap. Du kan även gå vidare till utbildningar på högskolenivå samt på folkhögskolor som är inriktade på estetiska ämnen där du kan utveckla din konstnärliga förmåga ytterligare.

Arbetsmarknaden är öppen och vad du blir beror på vad du väljer för utbildning efter gymnasiet.

Högskolebehörighet

På Alléskolans Estetiska program får du en högskoleförberedande utbildning med samma behörighet som på SA och EK-programmen. Du kan välja att läsa vidare inom en lång rad av utbildningar.

Bärbara Mac

På Estetiska jobbar du i ändamålsenliga program på din egen bärbara Mac-dator.

Inriktning

Bild och formgivning (900p)

Alléskolans Estetiska program ger dig möjlighet att läsa kurser som gör att du får extra meritpoäng eller breddar behörigheten. Det är kurser i Matematik, Engelska och Naturkunskap som krävs för vissa utbildningar på universitetet. Men du kan också välja helt andra kurser och fortfarande ha kvar din behörighet till vidare studier. Dessa val gör du till årskurs 2 och 3. Vi kommer att informera mer om de olika alternativen när du går i årskurs 1.

Arbetsmarknaden är öppen och vad du blir beror på vad du väljer för utbildning efter gymnasiet.

Unikt hos oss är att efter dina tre år är att du får samma behörighet för högre studier som på programmen Samhällsvetenskap och Ekonomi. Du kan även bredda din behörighet till vidare studier genom att läsa behörighets- och meritgivande kurser inom Matematik, Engelska och Naturkunskap.

Åk 1Åk 2Åk 3
Poängplanen är preliminär
Bild och form 1b100p
Bild100p
Form50p50p
Bildteori50p50p
Välj två av följande kurser
Engelska 7100p
Matematik 3b100p
Naturkunskap 2100p
Retorik100p
Digitalt skapande 1100p

Poängplan

Gymnasiegemensamma ämnen (1150p)

Åk 1Åk 2Åk 3
Engelska 5100p
Engelska 6100p
Historia 1b100p
Historia 2b - kultur100p
Idrott och hälsa 150p50p
Matematik 1b100p
Naturkunskap 1b100p
Religionskunskap 150p
Samhällskunskap 1b100p
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1100p
Svenska 2/Svenska som andraspråk 2100p
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3100p

Programgemensamma ämnen (150p)

Åk 1Åk 2Åk 3
Estetisk kommunikation 1100p
Konstarterna och samhället50p

Programfördjupningar (300p)

Åk 1Åk 2Åk 3
Bild & form-specialisering100p
Fotografisk bild50p50p
Matematik 2b100p

Individuellt val (200p)

Här väljer du kurser som du är intresserad av eller som kompletterar din utbildning. Vi har många olika kurser att välja mellan, t.ex. behörighetsgivande kurser, estetiska kurser och idrottskurser. Du väljer 100p till åk 2 och 100p till åk 3.

Under årskurs 1 och 2 kommer du att få mer information om ditt individuella val.

Åk 1Åk 2Åk 3
Individuellt val100p100p

Gymnasiearbete (100p)

Åk 1Åk 2Åk 3
Gymnasiearbete ES100p

Applåder från tidigare elever

På Alléskolan fick jag en gedigen grund inom både musik och naturvetenskap, utlopp för kreativitet och vänner för livet! Ensemblespel och den höga kvalitén på trumundervisning jag fick är det jag värdesätter mest nu i efterhand. Sluta tveka, sök Estet!

Joar Thyresson

Studerar till Civilingenjör vid Linköpings universitet

Under mina år på Alléskolan fick jag äntligen möjlighet att ägna tid åt musiken på riktigt. Med stöd av fantastiska lärare i välutrustade lokaler fick jag det jag behövde för att kunna gå vidare till både folkhögskola och
musikhögskola.

Filip Aspelin

Musiker och Student på Högskolan för scen och musik i Göteborg

Kontakta oss på skolan

Karl-Henrik Wickbom

Rektor

0582-353 36

Kontakta via mejl

Andreas Lockström

Programledare

0582- 353 05

Kontakta via mejl

Sofia Lindgren

Studie- och yrkesvägledare

0582-353 47

Kontakta via mejl