Estetiska – Musik

På det Estetiska programmet - Musik går du ett högskoleförberedande program där du får utveckla ditt musicerande, spela live, skapa och producera musik samtidigt som du får en bred behörighet. På Alléskolan får du nämligen samma behörighet att söka vidare som på Samhälls- och Ekonomi-programmen, samt en rad olika valmöjligheter att forma din utbildning under åren du går här.

Behörighet och valmöjligheter inom utbildningen

På Estetiska Musik (Estetiska programmet) på Alléskolan får du samma behörighet och möjligheter att söka vidare till universitet och högskola som på Samhälls- och Ekonomiprogrammen. Du kan även bredda din behörighet än mer genom att läsa mer behörighets- och meritgivande kurser inom Matematik, Engelska, Moderna språk och Naturkunskap. Detta genom att göra olika val i det Individuella valet (en kurs vardera under år 2 och 3) samt i Programfördjupningsvalet (två kurser under år 3). Sammanlagt 400 p av dina 2500p. 

Självklart går det lika bra att välja estetiska eller andra kurser (se längst ned på sidan under “Årskurs…”), eller en mix av ovanstående. Detta gör att du har möjlighet att forma din utbildning längs med vägen under din gymnasietid här. 

Utbildningen passar dig som vill ha en bred behörighet att söka vidare med till en rad olika utbildningar och yrkesutgångar (se längst ned på sidan) eller vill jobba med musik på ett eller annat sätt. 

Vill du veta mer? Kontakta oss eller besök oss på Elev för en dag och Öppet Hus!

Elev för en dag:

 • Kom och gå med på våra lektioner under en halvdag, få chansen att ställa din frågor och få en känsla för utbildningen. 
 • Kontakta din SYV för tider och för att boka in en dag. 
 • Om du inte ser någon lämplig dag eller vill veta mer om utbildningen, ta kontakt med oss här nedan så återkommer vi.
 • https://youtube.com/shorts/SFTutD18ucU?feature=share

Utveckla din musik

Här på Estetiska Musik utvecklas du i att spela, arrangera, repa in och framföra musik tillsammans med andra. Under din studietid får du testa många olika musikstilar samtidigt som du förbereds i att framträda inför publik under små och stora konserter, på och utanför skolan.

Som instrumentalist eller sångare får du lektioner och coachas i både huvud- och bi-/bruksinstrument samt lär dig musiklära och att ta ut musik på gehör med hjälp av bl a kunskaper i musikens uppbyggnad och teoretiska delar. Du får även utveckla din kreativa sida genom att lära dig mer om låtskriveri och musikproduktion samt skapa egenproducerad musik på din egen Mac-dator i vår studio och moderna musiklokaler.

Kort sagt får du en gedigen och modern musikutbildning samtidigt som du får en bred behörighet att söka vidare med till universitet och högskola.

 

 

 

Ställ en fråga till programmet

Vi behöver uppgifterna för att kunna kontakta dig.

MODERN MUSIKUTBILDNING

I utbildningen hänger vi med i den moderna musikvärlden med lärare som är aktiva musiker och låtskrivare. Det gör att du som elev får en modern utbildning och en förståelse för dagens musikbransch.

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET

På Estetiska programmet-Musik på Alléskolan får du en högskoleförberedande utbildning med samma behörighet som på SA och EK-programmen. Du kan välja att läsa vidare inom en lång rad av utbildningar.

CLINICS & STUDIEBESÖK

Under utbildningen får du uppleva clinics och workshops med artister, musiker och andra inom musikområdet. Du får även göra studiebesök hos t ex studios, låtskrivare, högre musikutbildningar och scener.

Poängplan

Gymnasiegemensamma ämnen (1150p)

Åk 1Åk 2Åk 3
Engelska 5100p
Engelska 6100p
Historia 1b100p
Historia 2b - kultur100p
Idrott och hälsa 150p50p
Matematik 1b100p
Naturkunskap 1b100p
Religionskunskap 150p
Samhällskunskap 1b100p
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1100p
Svenska 2/Svenska som andraspråk 2100p
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3100p

Programgemensamma ämnen (150p)

Åk 1Åk 2Åk 3
Estetisk kommunikation 1100p
Konstarterna och samhället50p

Inriktningar (400p)

Åk 1Åk 2Åk 3
Ensemble med körsång100p100p
Gehörs- och musiklära 150p50p
Instrument eller sång 135p35p30p

Programfördjupningar (500p)

Åk 1Åk 2Åk 3
Bruksspel och ackompanjemang50p50p
Ensemble 2100p
Matematik 2b100p
Samt två av nedanstående kurser
Engelska 7100p
Kriminologi100p
Matematik 3b100p
Medier, samhälle och kommunikation 1100p
Musikproduktion 1100p

INDIVIDUELLT VAL (200p)

Här väljer du kurser som du är intresserad av eller som kompletterar din utbildning. Vi har många olika kurser att välja mellan, t.ex. behörighetsgivande kurser, estetiska kurser och idrottskurser. Du väljer 100p till åk 2 och 100p till åk 3.

Under årskurs 1 och 2 kommer du att få mer information om ditt individuella val.

Åk 1Åk 2Åk 3
Individuellt val100p100p

GYMNASIEARBETE (100p)

Åk 1Åk 2Åk 3
Gymnasiearbete ES100p

Applåder från tidigare elever

På Alléskolan fick jag en gedigen grund inom både musik och naturvetenskap, utlopp för kreativitet och vänner för livet! Ensemblespel och den höga kvalitén på trumundervisning jag fick är det jag värdesätter mest nu i efterhand. Sluta tveka, sök Estet eller Musikprofil!

Joar Thyresson

Studerat till Civilingenjör vid Linköpings universitet och jobbar nu som ingenjör.

Under mina år på Alléskolan fick jag äntligen möjlighet att ägna tid åt musiken på riktigt. Med stöd av fantastiska lärare i välutrustade lokaler fick jag det jag behövde för att kunna gå vidare till både folkhögskola och
musikhögskola.Filip Aspelin

Har studerat till Lärare inriktning Musik på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Jobbar nu som Musiklärare och Musiker.

Kontakta oss på skolan

Karl-Henrik Wickbom

Rektor

070-24 05 228

Kontakta via mejl

Andreas Lockström

Programledare

0582- 353 05

Kontakta via mejl

Sofia Lindgren

Studie- och yrkesvägledare

0582-353 47

Kontakta via mejl

Dina tre år på Alléskolan

Årskurs 1

Du påbörjar dina musikämnen där du i olika kurser och projekt utvecklas i att musicera individuellt och i grupp.

Du har ett huvudinstrument och ett bruksinstrument. Du får en förståelse för musikens teoretiska uppbyggnad och du utvecklar ditt gehör.

Du kommer även att utveckla din scenvana och din kommunikation med en publik.

Årskurs 2

Du fördjupar dig i både musikämnen och gymnasiegemensamma ämnen.

Du är nu på en högre nivå i ditt musicerande och får visa detta på scenen och i ditt musikproducerande.

Du kan under det individuella valet välja att fördjupa dig ännu mer inom de musikrelaterade kurser, eller något helt annat. Kanske vill du läsa ett språk till, eller är extra intresserad av psykologi, bild, idrott eller något annat?

Årskurs 3

Nu har du mycket tid för att utvecklas inom det du själv vill. Förutom de val du kan göra i din fördjupning och i det individuella valet kommer du att skapa musik och göra konserter. Detta förbereder dig för ett liv som musiker, artist, låtskrivare, musikproducent eller bara som ett stort intresse.

Konserter du får möjlighet att göra varje år är Alléskolan LIVE, Julshow och flera mindre konserter både inom och utanför skolan.

Efter studenten

Estetiska programmet ger dig behörighet inom många områden och dina valmöjligheter är stora. Du kan efter din utbildning plugga vidare inom musik, men också inom en rad andra områden som t ex sociologi, psykologi, pedagogik samt beteendevetenskap. Ja, hos oss kan du faktiskt plugga vidare inom samma områden som om du skulle ha gått programmen Samhällsvetenskap eller Ekonomi. Såvida du inte börjar att jobba med musik direkt, eller plugga vidare inom högre musikstudier på folkhögskola, musikhögskola eller utomlands.

Yrkesutgångarna efter din vidareutbildning är många, exempelvis:
Sångpedagog, Jurist, Artist/Musiker, Polis, Lärare, Låtskrivare, Beteendevetare eller Psykolog.

 • Sångpedagog
 • Artist/Musiker
 • Ljudtekniker
 • Jurist
 • Polis
 • Beteendevetare
 • Lärare