NA-elever till semifinal och final i Forsknings-SM!

Den 5 mars 2024 tävlade fyra elever på Naturvetenskapsprogrammet på Alléskolan i Hallsberg, i semifinalen Unga Forskare! Semifinalen gick av stapeln i Borlänge.

De som tävlade i semifinalen är Saleh och Tigran samt Fatima och Joel, samtliga går idag sista terminen på Naturvetenskapsprogrammet. Det är totalt 380 deltagare som har gått vidare till någon av de 8 semifinalerna. Fatima och Joel gick hela vägen till finalen som genomförs i Södertälje den 10 april! Stort grattis!

För att förbereda och väcka intresset för de naturvetenskapliga ämnena har våra elever haft stort stöd av sina lärare som undervisar i bland annat bioteknik/biologi/ naturvetenskaplig specialisering Robert Andersson och kemi, Henrik Toresson.

Det som Tigran och Saleh tävlar med är:

Forskningen handlar om hur man kan extrahera guld ur elektronik. Vi har tagit isär massvis av datorer, mobiler och andra elektroniska instrument för att få ut de delar innehållande guld. Genom att tillsätta olika kemikalier såsom kungsvatten kunde vi få isär guldet från omgivande metaller och plaster. Efter alla behandlingar med kemikalierna fick vi ut guldpulver som vi sedan smälte i en smältugn för att få en guldklimp. Innan själva experimentet gjorde vi förstudier även kallat pilotförsök för att hitta det effektivaste sättet att utvinna guldet. Projektet genomfördes för att få människor att inse hur viktigt det är att återvinna elektronik. Genom återvinning kan därför användbara och dyrbara metaller som till exempel guld komma till användning igen istället för att hamna i soporna.

Det som Fatima och Joel tävlar med är:

Det vi har forskat om handlar om cancer och medicinen metotrexat som används för att lindra sjukdomar i immunförsvaret. Vi har testat medicinen på jästceller som vi har odlat upp i en näringslösning. Innan den riktiga laborationen testade vi bland annat vilka koncentrationer som var bra för experimentet i ett par pilotförsök. Cellerna liknar våra människoceller och vi kan därför dra slutstser som ett experiment med människan. Cellerna har utsatts för olika koncentrationer metotrexat, både koncentrationer som kan döda och hämma större mängder av celler i kroppen. Vi har kommit fram till att medicinen är effektiv mot sjuka celler som cancerceller. Våran teori är att man vid hög koncentration av medicinen på en cancertumör kan minska eller döda tumören utan att medicinen kommer ut i blodet och dödar andra celler i kroppen. Vi har fått bra resultat vilket vi kan dra dessa slutsatser ifrån, men det behövs vidare forskning för att garantera försöket.

Fler nyheter

Eventuella ändringsval till gymnasieskolans program för elever skrivna i Örebro län.

Nu under perioden 15 april till och med 6 maj finns det möjlighet att …

PEDAGOGISKA PRISET ÄR HÄR!

Sydnärkes Utbildningsförbunds pedagogiska pris!

Det …

NA-elever till semifinal och final i Forsknings-SM!

Den 5 mars 2024 tävlade fyra elever på Naturvetenskapsprogrammet på …

Praktik i Slovenien!

Just nu praktiserar tre elever från Alléskolan i Maribor, Slovenien. …

Pressmedelande : “låt våra medarbetare fokusera på det de gör bäst”

Pressmeddelande - 29:de september 2023

Sydnärkes …

Välkommen till Öppet Hus 2024.

Öppet Hus!
När: 23/1
Var: Alléskolan
Tid: 17:00- …

Elev-ambassadörer Sökes!

Just nu söker vi efter elev-ambassadörer!
Vad ska dessa elever …

Restaurang och livsmedelsprogrammet jobbar med ett underbart nytt uppdrag: Dormy Open!

Onsdag till och med söndag vecka 34, kommer RL-programmet arbeta med …

Sommartider

Under v 26-30 är Alléskolans reception stängd bemanningen på skolan …

Byggkollo i Hallsberg 2023!

Alléskolan vill väcka ett intresse för byggbranschen inför framtiden …

Publicitet för Fordonsprogrammet!

Närkemästerskapet i personbilsteknik är avgjort! Detta år var det …