Fotboll (NIU/LIU)

Alléskolan i Hallsberg erbjuder tillsammans med Svenska Fotbollförbundet utbildningsplatser på Nationell Idrottsutbildning (NIU). Utöver detta finns även platser på Lokal idrottsutbildning (LIU).

Målsättningen med NIU fotboll är att skapa rätt förutsättningar för dig att förena elitinriktad fotbollsträning med studier på gymnasienivå. Utbildningen är i första hand individuellt inriktad och anpassas utifrån din utvecklingsplan för att ge dig en optimal utveckling. Hos oss kommer du utvecklas som fotbollsspelare. Utbildningen riktar sig till dig som:

– Siktar mot att bli en elitspelare och är beredd att träna hårt
– Känner att du kan kombinera studier och elitsatsning
– Tycker om att träna mycket

Utbildningen på NIU fotboll går att kombinera med ett stort antal nationella program på Alléskolan. LIU kan kombineras med de högskoleförberedande programmen på skolan. Målsättningen med lokal idrottsutbildning är att fotbollsungdomar ska kunna kombinera gymnasiestudier med fotbollsutbildning. Det övergripande målet med fotbollsutbildningen är att spelarna under gymnasietiden utvecklar färdigheter och kunskaper i fotboll som ger förutsättningar att nå högsta möjliga nivå.

Kurser

Av gymnasiets 2500 poäng kommer du att använda 400 poäng till din valda specialidrott som NIU-elev. Dessa kurser motsvarar 200 poäng från ditt individuella val samt 200 poäng från din programfördjupning.

Som LIU-elev har du möjlighet att använda 100+100 poäng till kurserna Idrott och hälsa 1-specialisering och Idrott och hälsa 2-specialisering. Poängen tas från det individuella valet.

Träningar och tider

Varje vecka ligger tre träningar/lektioner på skoltid, för dig som är NIU-elev, som komplement till dina träningar med ditt lag. Samtliga av skolans pass är schemalagda på förmiddagar och ligger på måndag, onsdag och fredag.

På LIU tränar vi två pass i veckan, även de på förmiddagarna, onsdag och fredag.

Träningsanläggningar

På Alléskolan har vi samtliga träningsanläggningar på skolans område, däribland en fullstor konstgräsplan och flera gräsplaner. Utöver det har vi en stor idrottshall samt två träningslokaler anpassade för fysträning. Dessutom har eleverna fri tillgång till det stora välutrustade gym som finns i Alléhallen. Här finns också en simhall som du fritt kan utnyttja för bassängträning. Som NIU-elev får du ett träningsarmband som ger dig fri tillgång till både gym och bassäng.

När du börjar som NIU-elev på Alléskolan får du även en uppsättning träningskläder.

Dina tränare

Hos oss får du professionella och rutinerade tränare som hjälper dig att på bästa sätt möta elitfotbollens krav, tekniskt, taktiskt, fysiskt och mentalt. Vi har spetskompetens inom alla de olika områden en modern fotbollsspelare behöver för att utvecklas optimalt. Du kommer även att träffa externa tränare som är verksamma på högsta nivå inom svensk elitfotboll.

Övriga aktiviteter

Vi genomför gemensamma aktiviteter och resor under NIU-tiden. Exempel på detta kan vara matcher och landskamper men även mer sociala aktiviteter som tävlingar och gemensamma middagar.

Elevboende och mat

För elever antagna på NIU finns möjlighet till elevboende om det inte fungerar att dagspendla. Boendet består av lägenheter som ligger i en gemensam trappuppgång på Västra Storgatan mitt emot resecentrum och endast 5 minuter gångväg till skolan. Varje elev har ett eget rum och delar sedan kök och WC/dusch i grupper om 3-4 personer. Hyreskontrakt skrivs med skolan och kostnaden ligger för närvarande på 31.000 kr/år och inkluderar då möblerade lägenheter, el och internet.

Eleverna äter frukost hemma och lunch i skolan där det alltid finns två rätter att välja mellan. Middag lagas gemensamt uppe i lägenheterna. I samband med vissa träningar så erbjuder skolan också återhämtningsmål som varje elev får efter avslutad träning.

Ansökan NIU-fotboll

Under vecka 45 har du möjlighet att prova på att träna med NIU-Fotboll. Anmäl dig till ett eller flera pass genom att maila marcus.ludvigsson@alleskolan.eu och ange vilken/vilka pass du vill vara med på (måndag, onsdag eller fredag 8:40-11:00). När ansökningstiden stängt, 1 december, kommer du få en inbjudan till try-out på skolan. Ansökan till LIU görs i samband med gymnasievalet i februari och föregås inte av någon try-out eller kompletterande ansökan.

Till ansökan

Kombinera med följande program

På Alléskolan kan du kombinera ditt intresse med dina studier på följande nationella program. Program du kan kombinera med är:

Kontakta oss på skolan

Johan Fahlström

Rektor

0706-71 60 67

Kontakta via mejl

Marcus Ludvigsson

Programledare

070-8170175

Kontakta via mejl

Anders Holm

Programledare

070-416 36 75

Kontakta via mejl