Orientering (RIG/NIU)

Alléskolan i Hallsberg erbjuder tillsammans med Svenska orienteringsförbundet utbildningsplatser på Riksidrottsgymnasium (RIG) samt Nationell Idrottsutbildning (NIU).

Alléskolan och Hallsberg ger dig med sin starka orienteringstradition goda förutsättningar att genomföra en elitsatsning som orienterare. Som RIG-elev kan du välja att dela dina studier på 4 år samt få tillgång till stödjande resurser genom RF. Verksamheten är annars planerad så att skillnaden mellan RIG/NIU inte märks nämnvärt i vardagen. Utbildningen på RIG/NIU orientering går att kombinera med ett stort antal nationella program på Alléskolan.

Kurser

Av gymnasiets 2500 poäng kommer du att använda 400 poäng till din valda specialidrott. Dessa kurser motsvarar 200 poäng från ditt individuella val samt 200 poäng från din programfördjupning. 

Träningar och tider

Varje vecka finns schemalagt 4-5 gemensamma träningar samt 1-2 teoripass.

Exempel på veckoprogram:

Måndag
08:40 Teori (årskursvis)
16:30 Styrka och löpteknik
19:00 Gemensam middag

Tisdag
18:00 Intervaller/tempo

Onsdag
08:00 OL-teknik
16:30 Styrka, individuell

Torsdag
14:45 OL-teknik
(vintertid distanspass + skidor)
19:00 Gemensam middag

Fredag
08:40 Teori/analys/fyspass

Träningsanläggningar

På Alléskolan har du tillgång till fina resurser och idrottslokaler. Vi har förutom vår stora idrottshall två övriga lokaler för olika typer av individanpassad träning. Dessutom har eleverna fri tillgång till det stora välutrustade gym som finns i Alléhallen. Här finns också en simhall som du fritt kan utnyttja för bassängträning.

När det gäller orienteringsträning i skogen har vi tillgång till kartor i hela Örebro Län och tränar på områden inom en radie på 60 minuters resväg från Hallsberg. Vi når då många områden med många olika terrängtyper. Vi har egna minibussar på skolan vilket ger oss möjlighet att vara flexibla när det gäller våra transporter.

Övriga aktiviteter

Vi genomför ett antal olika gemensamma aktiviteter och resor under utbildningen. När det gäller lägerverksamhet så genomför vi varje år en gemensam aktivitet vid skolstart, ett vinterläger och ett vårläger utomlands för att få internationell erfarenhet.

Alla elever som börjar i årskurs 1 får genomgå en hjärtscreening med EKG-analys. Varje höst genomför vi också blodanalyser (Hb + järndepåer) på samtliga elever och följer upp dessa vid behov.

Elevboende och mat

För elever antagna på RIG/NIU finns möjlighet till elevboende om det inte fungerar att dagspendla. Boendet består av lägenheter som ligger i en gemensam trappuppgång på Västra Storgatan mitt emot resecentrum och endast 5 minuter gångväg till skolan.  Varje elev har ett eget rum och delar sedan kök och WC/dusch i grupper om 3-4 personer. Hyreskontrakt skrivs med skolan och kostnaden ligger för närvarande på 31.000 kr/år och inkluderar då möblerade lägenheter, el och internet.

Eleverna äter frukost hemma och lunch i skolan där det alltid finns två rätter att välja mellan. Två kvällar varje vecka äter eleverna gemensam middag efter träningen. Övriga dagar lagas middag gemensamt uppe i lägenheterna.
I samband med vissa träningar så erbjuder skolan också återhämtningsmål som varje elev får efter avslutad träning.

Dina tränare

Anders Holm

 

Telefonnummer saknas

E-postadress saknas

Ansökan

Ansökan görs genom formulär på SOFT:s hemsida. De datum som gäller är 15/10 för både RIG och NIU.

Här ansöker du

Kombinera med följande program

På Alléskolan kan du kombinera ditt intresse med dina studier på följande nationella program. Program du kan kombinera med är:

Kontakta oss på skolan

Johan Fahlström

Rektor

0706-71 60 67

Kontakta via mejl

Anders Holm

Programledare

070-416 36 75

Kontakta via mejl