Orientering (RIG/NIU)

På Orienteringsgymnasiet på Alléskolan i Hallsberg finns alla viktiga förutsättningar för dig som både vill utvecklas som orienterare och samtidigt få en bra gymnasieutbildning.

Vi har utbildningsplatser inom både RIG och NIU. I Hallsberg finns en stark orienteringstradition och du har goda förutsättningar att genomföra en elitsatsning som orienterare. Samtidigt kan Alléskolan, som är en modern gymnasieskola med hög kvalitet på undervisningen, erbjuda de flesta nationella gymnasieprogram. Alléskolan ger dig helheten!

Utbildning med både RIG och NIU

Vi tar varje år in 6 elever på RIG-platser och ytterligare 4 elever på NIU-platser. Som RIG-elev kan du välja att dela dina studier på 4 år samt få tillgång till vissa resurser genom RF. Verksamheten är planerad så att skillnaden mellan RIG/NIU inte märks nämnvärt i vardagen.

Träningsverksamhet

Varje vecka erbjuds 4-5 gemensamma träningar samt 1-2 schemalagda teoripass. Vi har egna minibussar på skolan vilket ger oss möjlighet att åka till olika platser när det passar oss. Det finns bra kartor och vi har även tillgång till kartor i hela Örebro Län och tränar på områden inom en radie på 60 minuters resväg från Hallsberg. Vi når då många områden med många olika terrängtyper.

Exempel på veckoprogram:

Måndag
08:40 Teori (årskursvis)
16:30 Styrka och löpteknik
19:00 Gemensam middag

Tisdag
18:00 Intervaller/tempo

Onsdag
08:00 OL-teknik
16:30 Styrka, individuell

Torsdag
14:45 OL-teknik
(vintertid distanspass + skidor)
19:00 Gemensam middag

Fredag
08:40 Teori/analys/fyspass

Vår målsättning påverkar ditt resultat

Vårt mål är att kunna erbjuda våra elever de bästa förutsättningarna i landet. Vi har utgått ifrån de fina förutsättningar som redan finns i Hallsberg och utifrån dem utvecklat en så bra verksamhet som möjligt. Här följer några av våra fina förutsättningar:

  • Goda kommunikationer och ett bra läge i landet
  • Närhet till elevboende, skola och idrottsanläggning, allt inom 500 meter
  • Varierande terräng och många bra kartor
  • Goda förutsättningar med anläggningar och flexibel transport med egna minibussar
  • Bra personal med stor tränarkompetens inom olika områden och en bra pedagogisk grund
  • Bra organiserade teknikträningar med mycket uppföljning i skogen. Under teknikpassen är vi tränare alltid med ute i skogen och kör även uppföljningar och analyser med tekniska hjälpmedel.
  • En stark orienteringsmiljö på orten genom OK Tisaren och i distriktet genom Elitorientering Örebro län. Detta erbjuder bra samarbete och en del extra ”sparring” på vissa träningar.
  • En stor och modern skola som erbjuder en bra gymnasieutbildning på 13 nationella program.

Så ansöker du

Ansökan görs genom formulär på SOFT:s hemsida. De datum som gäller är 15/10 för RIG och 1/12 för NIU.

Här ansöker du

Kombinera med följande program

På Alléskolan kan du kombinera ditt intresse med dina studier på följande nationella program. Program du kan kombinera med är:

Elevboende och mat

Eleverna bor tillsammans i mindre studentkorridorer. Alla bor i egna möblerade rum men delar gruppvis kök, dusch och andra gemensamhetsutrymmen.

På elevboendet finns även lärarnas/tränarnas arbetsrum vilket gör att vi alltid är nära och enkla att få kontakt med.

Eleverna äter frukost hemma och lunch i skolan där det alltid finns flera rätter att välja mellan. Middag ordnas gemensamt 2 kvällar i veckan och övriga dagar lagar eleverna mat på egen hand i sina kökslag.

Anläggningar och resurser

På Alléskolan har du tillgång till fina resurser med idrottslokaler. Vi har två egna lokaler för träning med TRX, fria vikter, cyklar och roddmaskiner. Dessutom har vi fri tillgång till det stora välutrustade gym som finns i Alléhallen. Här finns också en simhall som du fritt kan utnyttja för bassängträning.

Alla elever som börjar i årskurs 1 får genom orienteringsgymnasiet genomgå en hjärtscreening innehållande ett arbets-EKG. Varje höst gör vi också blodanalyser (Hb + järndepåer) på samtliga elever och de som inte har bra värden följs upp.

Lägerverksamhet

Varje läsår innefattar ett antal olika läger. I samband med skolstart har vi alltid ett läger omfattande 2-3 dagar med träning och grupparbeten. Under grundträningsperioden har vi ett vinterläger med skidåkning. Tidig vår åker vi allihop på en veckas läger utomlands för OL-teknik. Utöver dessa 3 aktiviteter erbjuds för åk 3 även en extra vecka med barmark/OL-teknik i samarbete med Elitorientering Örebro.

Kontakta oss på skolan

Johan Reinholdsson

Rektor

0706-71 60 67

Kontakta via mejl

Anders Holm

Programledare

070-416 36 75

Kontakta via mejl